Szájszag tisztítás. Szájhigiénia


Egyéb okok

Csuth Ágnes, családorvos A rossz szájhigiénia sokszor kellemetlen lehelettel jár, a szájszag pedig rossz hatással van az önértékelésre és rányomja bélyegét a szociális kapcsolatokra is.

A rossz lehelet megszüntetéséhez, illetve kialakulásának elkerüléséhez nem elegendő a rendszeres fogmosás. A kellemetlen szag forrása nemritkán a nyelv. A nyelv rendszeres tisztítása hozzátartozik a szájhigiéniához, éppolyan fontos, mint az alapos fogmosás és a fogköztisztítás. Hirdetés Mi okozza a szájszag tisztítás A szájszag okai szájszag tisztítás megelőzése A szájszag általában ártalmatlan, azonban nagyon zavaró lehet.

férgek gyógyszere az emberek számára d

Nagyon ritkán komoly betegségek is okozhatnak kellemetlen leheletet. Az esetek százalékában a szájüregben vagy az orr-garatüregben kell keresni az okot. Bővebben a szájszag okairól és megelőzéséről Alaposan szemügyre véve láthatjuk, hogy a nyelvünk felszíne egyenetlen, és ennek fontos szerepe van a táplálék feldolgozásában.

csapadék hogyan kezelhető

Azonban ez megkönnyíti szájszag tisztítás baktériumoknak, hogy megtelepedjenek rajta, a mikroorganizmusok az apró ételdarabkákat fogyasztják, és anyagcseretermékeik okozzák a kellemetlen szagot. Ráadásul ezek az apró élőlények felelősek a foglepedék és a fogszuvasodás kialakulásáért is. Ha megtelepedtek a nyelven, könnyűszerrel ellephetik a fogakat és a fogínyt is. Szakértők szerint a szájszaggal küzdő páciensek felének problémája megszüntethető lenne a nyelv rendszeres tisztításával.

Hogyan kell tisztítani a nyelvet?

pinworm intézkedések

A nyelv tisztítása a felsoroltak miatt teljesen magától értetődő kellene, hogy legyen mindenki számára. Elsősorban a nyelv hátsó részére kell nagy figyelmet fordítani, naponta kétszer óvatosan puha fejű fogkefével vagy speciálisan erre a célra kialakított nyelvtisztító kefével kell megmosni a felületét.

2. A szájöblítés is hasznos

A nyelvtisztítás közben mindig hosszanti irányba mozgassuk a fogkefét, és közben legyünk óvatosak, csak finoman mossuk, és ne súroljuk! A fogkefét ne toljuk túlságosan hátra, mert öklendezést válthat ki.

Sose használja nyelvtisztításra ugyanazt a fogkefét, amivel a szájszag tisztítás mossa, ezzel csak azt érné el, hogy a szájüreg egyik részéről a másikra juttatná a baktériumokat.

Fogmosás után ajánlott antibakteriális szájvízzel öblögetni. Ez gondoskodik a szájszag tisztítás érzéséről és a friss leheletről. Ha mindez nem segít, kipróbálhatja az ultrahangos professzionális fogtisztítást.

Hogyan kell tisztítani a nyelvet?

Ezt az orvosi kezelést háromhavonta ajánlott megismételni. Miért hasznos a fogköztisztítás? Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelben, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolat tiszták.

  • Miért rossz a leheletem?
  • A szájszag kialakulásának megelőzése
  • A diphyllobothriasis átviteli mechanizmusa
  • 9 lépés a rossz lehelet ellen - HáziPatika

Ha a fogköztisztítás elmaradt, akkor bizony nem végeztek alapos munkát. Fogainknak öt oldala van a szájüregben, ebből két oldal a szomszédos fogak felé néz.

  • Részletek Száj és garat kórokozói A nyálnak nagy szerepe van az ételmaradékok és a baktériumok eltávolításában, így ha száraz a szánk, akkor rettentő gyorsan elszaporodnak a kórokozók, melynek következtében rossz lesz a leheletünk.
  • Mindenkinek lehet kellemes lehelete - mivk.hu
  • Méregtelenítő drogok csepp
  • Kellemetlen szájszag okai | BENU Gyógyszertárak

A szomszédos fogak között azonban, olyan szűk a hely aszcariasis röviden adott esetben pár tized milliméter - hogy ezeket az oldalakat fogkefével lehetetlen tisztítani.

Ezért ezen a területen fogköztisztítást kell alkalmazni.