Szivfereg nemetul. Navigációs menü


A kórt szúnyogok terjesztik - így éppen a júniustól szeptemberig tartó szúnyogszezonban kell vele vigyázni. A fertőzésre leginkább az éves kutyák fogékonyak, s mivel a tünetek csak jóval később jönnek elő, a látható betegség a éves kutyákon a leggyakoribb.

K: Mennyi idő alatt alakul ki a fertőzés? V: A fertőzött szúnyog csípésétől számítva nagyjából hónap alatt fejlődik ki a lárvából a felnőtt, ivarérett Dirofilaria immitis féreg, amely főként a tüdőerekben él és szaporodik.

szivfereg nemetul

A felnőtt férgek akár 30cm hosszúra is megnőnek az évek során, elélnek évet is és akár több szivfereg nemetul féreg is kifejlődhet egy kutyában. K: Miért veszélyes?

  • Tengeri gyurusfereg
  • Trichinella izomfájdalom
  • Hőmérséklet férgek kezelése után

V: Ha elmulasztjuk a megelőzést, akkor a kialakult férgektől megszabadulni már nagyon nehéz, az állat életét szivfereg nemetul beavatkozásokat igényel, és a kezelésen átesett állatok szervezetét és lelkét is nagyon megterheli. K: Terjed-e a betegség kutyáról emberre?

szivfereg nemetul

V: Csak szúnyog közvetítésével kerülhet át a parazita! Emberbe is átoltják a szúnyogok a lárvákat a bőr alá, de a felnőtt féreg nem képes kialakulni, mert a Dirofilaria immitis specifikusan húsevő emlősök parazitája, a fejlődési ciklus megakad, és a lárva egy idő után elpusztul, a szervezet pedig elhatárolja őket. Tüneteket vagy problémát általában nem okoz, a lárvák vándorlása okozhat némi viszketést, gyanús duzzanatot, és ha eljutnak a tüdőbe a rutin tüdőszűrő vizsgálaton röntgenárnyékot ad, amely a daganathoz nagyon hasonló képet mutat.

K: Ha az egyik kutyám szívféreggel fertőzött, veszélyben van a szivfereg nemetul kutyám? V: Az elméleti lehetőség megvan, de kicsi az esélye, mivel az éretlen lárváknak a szúnyogban inkubálódniuk kell, mielőtt fertőzőképesek lesznek.

Szólalj meg németül 3.

K: Hogyan előzhetem meg, hogy a kutyám szívférges legyen? V: A védekezés megkezdése előtt fontos elvégezni a szívféreg tesztet, hogy megbizonyosodjunk, a kutyánk mentes a parazitától, és így nem áll fenn annak a kockázata, hogy egy szívféreggel terhelt kutyában a megelőzésre használt szer hatására tömegesen elpusztuló lárvák tromboembóliát okozzanak, elzárják a vér útját az erekben.

Amennyiben a teszt negatív, szivfereg nemetul egy tablettával vagy bőrre cseppenthető úgynevezett spot-on készítménnyel védekezhetünk a szívféreg ellen.

Szívférgesség és bőrférgesség (Dirofilaria immitis, Dirofilaria repens)

A megelőzés költsége egy 10kg-os kutyának havonta kevesebb összeg, mint egy menü egy gyorsétteremben. Ezzel szemben a kialakult dirofilariózis, avagy szívférgesség, kezelésének költsége a több százezer forintot is elérheti. Nem beszélve a kutya szervezetére gyakorolt káros hatásairól. Folytatás következik

szivfereg nemetul