Parazita 2020


National Geographic Magyarország Vegyszerek használata nélkül nyújthat segítséget a parazita 2020 egy darázsfaj, mely a káposztafélék egy súlyos kártevőjének létszámát szabályozza.

parazita 2020 mérgező hely

A darázs nősténye balra és hímje jobbra Forrás: Entomologia Experimentalis et Applicata A káposztaféléken parazita 2020, ám nemkívánatos vendég a káposztabolha nevű bogárfaj, amely tömeges jelenlétével hatalmas károkat tud okozni, annak ellenére, hogy maga a bogár egészen aprócska.

A bolha elnevezést azért kapta, mert ugrik, egyébként a levélbogarak közé tartozik az állat. A káposztabolha nemcsak esztétikai problémát okoz azzal, hogy szitává rágja a növény leveleit, hanem annak kiszáradását is előidézheti, a fiatal növények pusztulását okozza, emellett növénybetegségek terjesztéséért is felelősek.

parazita 2020 kettőspont tisztít és test méregtelenítő

A káposztarepcén élő káposztabolha Psylliodes chrysocephala és az ezt épp parazita 2020 zaklató parazita darázs Microtonus brassicae Forrás: Entomologia Experimentalis et Applicata Angol kutatók a káposztabolhák egy repcére szakosodott csoportjának, a mm-es Psylliodes chrysocephala-nak a megfigyelését végezték, amikor véletlenül felfedezték parazita 2020 biológiai védekezést lehetővé tevő élősködő darazsat.

A felfedezés érdekessége, hogy laborban tartott növények és káposztabolhák voltak az alanyok, mégis, egyszer csak megjelentek a darazsak rajtuk.

parazita 2020 mi a gyógyszer az ember paraziták ellen

Némi nyomozást követően derült ki, hogy a használt káposztabolhák ezreit a szabadban begyűjtésük előtt már megfertőzhették a parazita darazsak. A megfigyelt káposztabolha-populáció a darazsak hatására összeomlott, és ezzel a kártételük is megszűnt, ez pedig igen kecsegtető a mezőgazdasági alkalmazásuk lehetősége miatt! A darázs is egészen apró, és a káposztabolhába helyezi el a petéit, amelyek azután a fejlődésük során elpusztítják magát a bogarat.

parazita 2020 mi a neve a pinworm tablettáknak

A darázs a Microtonus brassicae nevet viseli, és csak a genetikai elemzés segített parazita 2020 a faját, mivel egyetlen as leírásán túl semmi információ nem született még róla. Megfigyelték, hogy a nőstény darazsak miként helyezik el a káposztabolha testében a petéjüket, és azt is, hogy képesek a szűznemzésre ők is. A darázs peterakásától számítva a bábból való kikeléséig átlag 43,5 nap telt parazita 2020.

parazita 2020 milyen gyógyszerekre van szüksége a férgekhez

A repce szárát rágó s ott fejődő káposztabolha-lárva Forrás: Wikipedia A most vizsgált káposztabolhák főként az olajáért termesztett őszi káposztarepcét támadják meg igen nagy arányban, s a korábban ellenük használt neonikotinoidok betiltásával védtelenné vált a növény. A parazita darazsak azonban kiválthatják a korábbi, és igen sok káros hatása miatt betiltott rovarirtót. Mivel a darázs két egymástól független helyen is felbukkant, ráadásul parazita 2020 mostani kísérletben igen nagy számban találták meg, a kutatók úgy vélik, igen elterjedt is lehet.

parazita 2020 trichinosis fertőzés

Megfelelő alkalmazásban kiválthatja a korábbi vegyszerhasználatot.