Mustar drotféreg. Drótféreg!!!! - Fórum - Mezőgazdasági közösség - mivk.hu


Beilleszkednek a gumókba, és alkalmatlanná teszik őket fogyasztásra történő forgalomba hozatalra. A drótférgek jelentős károkat okozhatnak a cukorrépa, a gabonafélék, a kukorica, a hüvelyesek és a különféle zöldségek számára is. Általában többféle, eltérő tulajdonságokkal rendelkező drótférgek vesznek részt. Tavasszal és ősszel a drótférgek általában a felső talajrétegekben találhatók, és növényi gyökereket esznek.

Alrend: Polyphaga Család: Elateridae A pattanóbogarak bárhol megtalálható, fajokban gazdag bogárcsalád. Testük karcsú, fejük mélyen a torba süllyesztett, lefelé hajló.

mustar drotféreg

A 11 vagy 12 ízes csápok a szemük előtt helyezkednek el. Az elülső és középső lábpár csípői nyitottak, a hátulsókat azonban lemezszerű combfedők takarják. A lábaik olyan rövidek, hogy a bogár velük, ha véletlenül a hátára esik, nem, vagy alig éri a földet, a lábával feltápászkodni nem tud.

mustar drotféreg

Ekkor hirtelen lökéssel mustar drotféreg magasba veti magát, megperdül és ívben talpára esik vissza. Testük a pattanáshoz alkalmazkodott.

Szerencsére ez egy felszívódó gombaölő és a jelenlegi hűvös időjárásnál is kiválóan működik. Lassan készen lesznek a palánták és az ágyásokba kerülnek, ahol számíthatunk a talajlakó kártevőkre. Nem tizedelte őket a tél és a jelenlegi talajhőmérsékletnél már a felszínhez vándoroltak, táplálékot keresnek. Aki ágyást tud váltani az a megszokott módon folytathatja a kertészkedést.

Párnaszerűen domborodó előtorral és benne hatalmas izomzattal rendelkeznek. Hogy magát felvethesse, torát és testvégét erősen az aljzathoz feszítve, hátát felemeli, a melltő tüskéjét erővel a mellközép gödröcskéje tövéhez nyomja, majd hirtelen abba becsúsztatja. Eközben szárnyfedőinek tövével erősen odaütődik az aljzathoz, az ellenlökés pedig a magasba veti.

mustar drotféreg

A pattanóbogarak lárváit népiesen drótféregnek nevezik. Testük hosszúra nyúlt, hengeres vagy enyhén laposak, melyek kemény sárgás vagy barnás testén hat rövid láb van.

A nőstények a petéket a levelek fonákjára rakják le, vagy a növény tövének a közelében, a talajban.

mustar drotféreg

A  lisztbogár lárvájához nagyon hasonló, a kettőt egymás mellé téve fejük állása és alakja alapján különböztethetőek meg. A lisztbogár lárvájának a mustar drotféreg domború és felsőajakkal is bír, alsó állkapcsa pedig csak egy karéjból áll; ezzel szemben a drótféreg feje lapított, a fejtetőn többnyire homorú és mustar drotféreg széle fogacskázott; felső ajka nincsen, alsó állkapcsának külső karéja kétízes, a belső pedig egyszerű.

Az utolsó potrohgyűrű vagy hegyesedő, vagy két tüskével végződik.

mustar drotféreg

Ez alapján különböztethetőek meg az egyes fajok lárvái. A drótféreg mindenevő, termőföldben vagy fahordalékban él és a legkülönbözőbb elhalt vagy élő növényi részekbe befurakodva, azokból táplálkozik. Kalapos gombákat, kerti növények húsos mustar drotféreg vagy gumóját, fák és bokrok gyökérrügyét és gyökerét egyaránt megrágják. Lárvaállapotuk elég hosszú ideig tart, némely fajnál több évig is, élénk bábja azonban csak rövid ideig pihen.

mustar drotféreg

A pattanóbogarak lárvái világszerte elterjedt, polifág fajok, amelyek különböző fűféléket és dísznövényeket, termesztett és gyomnövényeket támadnak meg. Az imágók virágokat támadják meg, a lárvák főleg a gyökerekkel táplálkoznak, mustar drotféreg vízigényüket is onnan fedezik. Kártételül a leggyakoribb, a növény gyökerén lyukakat fúrnak.

A kártétel a fiatal növényeken súlyosabb, mivel a lárvák a növény nyakrészébe is befúrhatják magukat, aminek következtében a növény eltörik, és elpusztul. A talajlakó kártevő ellen általában inszekticidekkel védekeznek, amely tovább károsíthatja a talajt.

Házunk tája Növényvédelem-Kártevők-Permetezés Szabad Föld Kertje Mustárral a kártevők ellen A műtrágyával nincs sok többletmunka: a gyomnövényektől, tavalyi szármaradványoktól, lombtól megtisztított felületre kell rászórni a műtrágyát, s csak ásni, ásni, azaz beforgatni a talajba a tápanyagot. A szervestrágyázás viszont lassabb folyamat, ha pontosan, hatékonyan akarjuk elvégezni: érdemes egy ásónyomnyi talajt felhalmozni, és a keletkezett mustar drotféreg elteríteni egy adag trágyát. Aztán erre ráforgatjuk a következő ásónyi földet, majd az árokba megint trágya megy stb.

Egyes keresztesvirágú zöldtrágyanövények mustár, olajretek alkalmazása előveteméynként radikálisan csökkenti a talajlakó kártevők számát. Továbbá hatásos lehet még, ha a gyomokkal benőtt szegélyeket eltávolítják, mert ez a pattanóbogár imágók kedvenc táplálkozási helye.

  • A vetésforgó használata a rovarirtók ellenőrzésére - mivk.hu
  • Drótférgek, a kukorica jelentős fiatalkori kártevői Drótférgek, a kukorica jelentős fiatalkori kártevői
  • Augusztus Bio növényvédelem Konyhakert Télre se hagyd üresen az ágyást!
  • Hymenolepidosis tartály
  • Drótféreg!!!! - Fórum - Mezőgazdasági közösség - mivk.hu

Szerző által felhasznált források:.