Mérgező analóg


Analóg eljárásokkal a hosszabb elemélettartamért Megjelent: Ahhoz, hogy az elemeket [1] maximális élettartammal működtethessük, három kulcskérdést kell megértenünk: az elemek technológiáját, a digitális energiagazdálkodást és a kis teljesítményű analóg módszereket. Míg a legtöbb tervező tisztában van az előbbi kettővel, kevésbé ismeri az analóg módszerek szerepét az elemek élettartamának növelésében.

Az elemek kémiája A hordozható elektronikus eszközök tervezőinek egyik fontos kérdése, hogy milyen elemtechnológiát válasszanak.

Növényvédelem

A négy legelterjedtebb kémiai szerkezet az elemeknél az alkáli, a nikkel-kadmium NiCda nikkel-metálhidrid NiMH és a lítium-ion LI-ion elrendezés. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.

A viszonylag nagy kapacitás és a nagy belső ellenállás következtében az alkáli mérgező analóg nem felelnek meg az olyan nagy áramfelvételű alkalmazásokhoz, mint a távvezérelt játékok meghajtó elemei, a fényképezőgépek villanóegysége és a motoros kéziszerszámok. Az ilyen nagyáramú alkalmazásoknál a NiCd-elemek jelentik a tartós és olcsó megoldást.

Versbe szőtt egészség

Feltöltött állapotban a névleges feszültségük 1,2 V, amely az elem kimerüléséhez közeledve 0,9 V-ra csökken. Hátrányuk a viszonylag kis energiasűrűség és a felépítésükhöz szükséges mérgező fémek.

Ráadásul újra és újra teljesen ki kell sütni ezeket, hogy megelőzzük azoknak a nagyméretű kristályoknak a kialakulását a cellalemezek felületén, amelyek kedvezőtlenül hatnak az elemek teljes élettartamára és teljesítményére egyaránt. Feszültségük feltöltött állapotban 1,25 V, amely a teljes kisütéshez közeledve 1 V alá csökken. A NiMH-elemek hátránya a jelentősen nagyobb önkisülés, és a NiCd-elemeknél kevésbé állnak ellen az erős terhelés alatti üzemeltetési ciklusoknak és a szélsőséges üzemi hőmérsékletnek.

A jelenleg leggyakrabban alkalmazott kémiai felépítés a hordozható fogyasztási cikkeknél a Li-ion- elrendezés. Mérgező analóg teljesen feltöltött Li-ion-cella üresjárási feszültsége milyen férgek okoznak viszketést, amely a mérgező analóg kimerüléskor 2,7 V-ra csökken.

A Li-ion-elemek fontos előnye a kisebb tömeg, a magasabb cellafeszültség, és a mérgező analóg Li-polimer-változatnál ezek az előnyök még jobban érvényesülnek. További előnyük, hogy Li-ion- és Li-polimer-elemek energiasűrűsége a folyamatos fejlesztés eredményeképpen folyamatosan növekszik, mérgező analóg jelenleg a kétszerese az egyszerű NiCd-elemekének mérgező analóg folyamatosan csökkenő ár mellett.

Ennek a kémiai szerkezetnek a fő hátránya az, hogy túltöltés esetén a cellák felrobbanhatnak.

Ez a létező biztonsági megfontolás késztet több gyártót is arra, hogy kitartsanak a NiMH-elemek használata mellett, különösen, ha a méret és a tömeg nem kulcsfontosságú tényező. Ezek nélkül nem optimalizálhatjuk a tervezett készüléket, és — egyebek közt — nem tudunk mérgező analóg választani a lineáris feszültségszabályozók, a kapcsolóüzemű tápegységek és a töltésszivattyús feszültségátalakítók közül. Bár a lineáris feszültségszabályozóknak több mérgező analóg ismeretes, a hordozható elemről táplált alkalmazásoknál a leggyakrabban a kis feszültségesésű szabályozót Low Dropout Regulator — LDO használjuk.

Betegség megnevezésének szinonímái:

Ezek p-csatornás áteresztőtranzisztorokat használnak változtatható ellenállásként, visszacsatolt üzemmódban, és ezzel állítanak elő egy adott, szabályozott feszültséget. Az összehasonlítás kedvéért: egy kapcsolóüzemű szabályozóban az energia egy diódán, egy tekercsen és egy vezérelt kapcsolón át jut el a kimenetre.

legújabb helmint készítmények

E három legfontosabb elem egymáshoz kapcsolódásának módjától függően létrehozhatunk feszültségnövelő, feszültségcsökkentő és feszültségcsökkentő-növelő áramköröket. A feszültségcsökkentő buck szabályozó a bemeneti feszültségnél kisebb kimeneti feszültséget hozhat létre, ezért a funkciója hasonló egy LDO-szabályozóéhoz hasonlít.

A feszültségnövelő áramkör a bemeneti feszültségnél nagyobb kimeneti feszültséget állít elő, míg a feszültségcsökkentő-növelő áramkör a bemeneti feszültségnél kisebb és nagyobb kimeneti feszültséget is előállíthat. A szabályozók harmadik típusa a töltésszivattyú, amely kondenzátort használ energiatároló elemként.

Általános ismertető

Az áramkör topológiájától függően egy töltésszivattyú képes a bemeneti feszültség kétszeresét, háromszorosát vagy felét előállítani, amit egy további szabályozó áramkör állít be a kívánt, szabályozott egyenfeszültségre. Mivel kondenzátor töltésével és kisütésével továbbítjuk az energiát a kimenetre, a töltésszivattyúk csak aránylag kicsiny néhányszáz mA-nél nem nagyobb egyenáramú terhelés meghajtására alkalmasak.

az élősködők eltávolítása a testből népi gyógyszerekkel

Azokban az alkalmazásokban, ahol a hosszú elemélettartam [2] elsődleges fontosságú, egy nagy hatásfokú, kapcsolóüzemű tápegység lehet a necatorosis betegség választás. Mérgező analóg viszont a tápfeszültség magas zajszintje zavarja az alkalmazás működését, a lineáris feszültségszabályozók valamelyikét célszerű választani.

Ebben a konfigurációban a kapcsolóüzemű szabályozónak, amely egy kapcsolóval szaggatja a bemeneti feszültséget, a bemeneti áramlökések hatását egy nagy értékű, töltéstárolóként használt bemeneti kondenzátorral lehet minimalizálni. Ez befolyásolhatja az elem élettartamát, mivel az elem belső ellenállása — kémiai szerkezetétől függően — meglehetősen nagy mérgező analóg, és az impulzusszerű áramterhelés jelentős feszültségesést okozhat.

Egy nagyobb értékű bemeneti kondenzátor — az elem és a kapcsolóüzemű szabályozó közé kapcsolva — csökkenti a lökésszerű áramterhelést és ezzel a feszültségesést az elemcella belső ellenállásán.

Lázmérő – hogyan használjuk helyesen?

E feszültségesés minimalizálásával meghosszabbíthatjuk azt az időtartamot, ami alatt az elem feszültsége eléri a minimális értéket. Ilyenkor egy nagy értékű kimeneti kondenzátor használatával a terhelés alacsony áramigényét viszonylag hosszú ideig biztosítani lehet.

gyógyszer férgek vendax

A mérgező analóg szabályozó időről időre való bekapcsolásával pótolni lehet a kondenzátorból elfogyott töltést. Digitális energiagazdálkodás Az elem élettartamának maximalizálására a másik általánosan használt eljárás a tápfeszültség dinamikus változtatása.

Ha egy digitális terhelést — például egy mikrovezérlőt — alacsonyabb tápfeszültségről üzemeltetünk, az kevesebb áramot — következésképpen kevesebb energiát — fogyaszt. Hátrányos viszont, hogy a kisebb feszültséggel működtetett mikrovezérlőnek kisebb a feldolgozási sebessége és kimeneteinek meghajtóképessége is.

féreg gyógyszer gyermekeknek legfeljebb egy évig

A dinamikus feszültségszabályozás lehetővé teszi, hogy mérgező analóg eszköz kisebb feszültséggel, tehát kisebb energiafogyasztással működjön készenléti vagy alvó üzemmódban, és nagyobb tápfeszültséget kapjon, ha nagyobb a feldolgozási igény, illetve információátvitel történik. Ezt a módszert elterjedten használják a számítástechnikában és számos teleptáplálású mikrovezérlő-alkalmazásban.

Navigációs menü

A futási idő és a készenléti- vagy alvásidő aránya is befolyásolja egy adott alkalmazásban az elérhető elemélettartamot. Míg egy szénmonoxid-detektornál például folytonos működésre van szükség, más alkalmazásokban a vezérlő készenléti vagy alvó üzemmódban maradhat, míg a működés szükségessé nem válik. Ilyen időszakos működésű alkalmazás például az okos vízfogyasztásmérő, a távvezérlő és a fényérzékelésen alapuló füstjelző detektor.

a férgek tablettáktól a felnőttekig olcsók