Les hemoparasites. Les hemoparasites. Blood Parasites by Subedi & Suyog | Fruugo Egyiptom


Blood Parasites by Subedi & Suyog | Fruugo Egyiptom

Előfordulása[ szerkesztés ] Hatalmas területen, szinte egész Eurázsiában elterjedt a leghidegebb Les hemoparasites északi területei és a sivatagos területek kivételével. Észak-Afrikábanaz Atlasz-hegységben is találkozhatunk vele. A csuszka fészkelőterülete Írország kivételével Nagy-Britanniától Japánig terjed. Délebbre, a szigeteket kivéve, a Földközi-tenger térségével bezárólag terjed ki fészkelőterülete, bár kolóniái előfordulnak Szicília szigetén is. Elterjedésének déli határa az északi szélesség Keleten elterjedése magába foglalja majdnem egész Les hemoparasites, a Koreai-félszigetet és Tajvant.

Les hemoparasites. Csuszka (madár) – Wikipédia

Vándormadárként felbukkan Libanonban és a Csatorna-szigeteken les hemoparasites néhány egyed feltűnt Finnország déli részén, ahol inkább a S. Élőhelyéül leginkább különféle természetes és telepített lomberdők, arborétumok, parkok szolgálnak. Az ember közelségéhez is meglehetősen jól alkalmazkodott. A Kárpát-medencében elterjedt, gyakori és rendszeres fészkelő. Magyarországon a becsült állománya   —   költőpár között mozog.

A legtöbb csuszka az Északi-középhegységben és a Dunántúli-dombság területén él, a legritkábbak pedig a Dél-Alföldön.

Keresés űrlap

Megjelenése[ szerkesztés ] A csuszkák sok helyen alkalmazkodtak az ember közelségéhez A csuszka könnyen felismerhető, jellegzetes madár.

Feje teteje, háta és szárnyai les hemoparasites hemoparasites, az arcrész mindig fehér, a hegyes csőr és a szemsáv pedig fekete. Hasának színezete féregfertozes tünetei gyerekeknel függően a fehértől a vörösesbarnáig változhat, a közép-európai Sitta europaea caesia hasa mélybarna. A fiatal egyedek színei elmosódottabbak.

les hemoparasites

Testsúlyuk gramm. Testük felső részén a tollazat kékesszürke, szürke árnyalatú, szemüknél fekete csík húzódik, torkuk fehér, testük alsó részei pedig narancssárgás színezetű, amely a szárnyak és a faroktollak les hemoparasites részein fehéres színű.

Hosszú csőrük sötétszürke, kivéve az alapjánál, ahol halványszürke árnyalatú. Les hemoparasites sötétbarna színű. Lábaik halványbarna, vagy szürke színűek. Az alfajok közül legjobban a S. A csuszkák rövid ugrásokkal közlekednek a fatörzseken és nem használják faroktollaikat, hogy megtámasszák magukat mozgás közben.

Emberi körférgek ciklusa

Röptük gyors, szárnyaikat bezárják két szárnycsapás közt és rövid ideig röpülnek. A nőstények hasonló megjelenésűek a hímekhez, les hemoparasites jóval kevésbé élénk színezetűek, halványabb testük felső részén a kékesszürke tollazat és inkább fakó árnyalatokban pompázik begyük. Párzást követően a felnőtt példányok mintegy 80 nap alatt levedlik tollazatukat, amely időszak május végétől szeptember végéig tart, kivéve Szibériában, ahol júniustól szeptember közepéig tart a vedlés.

Nyolc hetes koruk környékén a fiókák levedlik szárnytollaik egy részét.

Publikációk

Délkelet-Európában és Délnyugat-Ázsiában a szirti csuszka Sitta neumayer és a kövi csuszka Sitta tephronota van jelen, melyek nagyobb testűek, viszont halványabb színezetűek a közönséges csuszkáknál. Farokrészüknél teljesen hiányoznak a fehér részek és élőhelyeik túlnyomórészt köves, sziklás vidékek, míg a török csuszka Sitta krueperi fején les hemoparasites tollak alkotnak sapkát és begye vöröses színű. Kínában a gesztenyebarnahasú csuszka Sitta nagaensis él, amely igen hasonló európai társaihoz, de testének felső része les hemoparasites tónusú, arcán kevésbé fehér és szürkésebb színezetű testének alsó része.

Repülni is általában csak egyik fáról a másikig szokott.

les hemoparasites

Táplálékát nyáron les hemoparasites fakérgen, ill. Sokszor keresi fel a madáretetőketgyakran különféle cinegefélékkel Paridae egy csapatba verődve. Számos hangja ismert. Táplálkozása[ szerkesztés ] Telente gyakran felbukkan madáretetők környékén is A csuszkák elsősorban rovarokat fogyasztanak, főnként hernyókat és bogarakat.

A téli időszakban és ősszel táplálékukat kiegészítik magvakkal, mogyoróval és a bükkfák terméseivel. A fiókákat főleg olyan rovarokkal etetik a szülők, amelyeket a szülők is kedvelnek, valamint magvakkal táplálják kicsinyeiket.

TECMED101: HEMATOlOGIA-TINCIÓN MAY GRUNWALD GIEMSA galandfereg pete rendeles

A táplálék jelentős részét fák kérgéről, nagyobb ágakról szedik össze, ugyanakkor átnézik a kisebb ágakat is. Időnként a földről is felcsipegetik a táplálékot, különösen akkor, amikor nincs költési időszak.

les hemoparasites

A csuszkák képesek fejjel lefelé táplálkozni, ugyanúgy, mint amikor épp felfelé másznak a fatörzsön. Néha a prédát röptében ejtik el és a csuszkák gyakran eltávolítják a fakérget és a korhadt részeket is, hogy hozzáférhessenek a rovarokhozbár nem képesek olyan les hemoparasites fúrni az egészséges farészeken, mint a harkályok Picidae. A csuszkák telente gyakran igénybe veszik az emberek által kihelyezett madáretetőket, ahol leginkább faggyút, sajtot, vajat és kenyeret fogyasztanak.

Feljegyezték, hogy előfordult már olyan eset, amikor vágóhídon kutattak belsőségek után.

Termékleírás

A méretesebb szilárd táplálékokat mint, például a diókat és egyes nagyobb rovarokat les hemoparasites a fák hasadékaiba vagy a fakéregbe, és ott zúzzák szét les hemoparasites csőrükkel.

Az elraktározott táplálékot fák kérgébe, a talajra, vagy különböző repedésekbe rejtik. Az élelmet gyakran zuzmókkalkéregdarabokkal, mohával álcázzák.

Az elraktározott élelmet télen a hideg beköszöntével fogyasztják el. A Szibériában élő példányok a helyi fenyőfákon rejtik el táplálékukat, néha olyan mennyiségben, amely a következő évre is elegendőnek bizonyul.