Kórokozó necator. Kórfolyamat


Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos Kedves Kérdező!

Formája: Feltûnõ, jól látható nagy kiterjedésû foltokkal vagy egyöntetû lisztes bevonatú, csökött, ún. A fürtök veszélyeztetettsége virágzástól zsendülésig áll fenn, és ezen belül is a legkritikusabb a virágzás és a kötõdés idõszaka. A konídiumok oC között fertõzhetnek, de legoptimálisabb a oC hõmérséklet és min.

A kórokozó számára kedvezőtlen a magas, 30 fok feletti hőmérséklet, és az ismétlődő kiadós esők és záporok. Amennyiben tartósan magas páratartalmat és hőmérsékletet tapasztalt, számítani kell a fertőzésre, a kórokozó elleni védekezés indokolttá válik.

A kórokozó micéliummal a rügypikkelyek közt, valamint kazmotéciumokkal a vesszőkön telel át.

kórokozó necator

A fertőzött rügyek kihajtásával a lisztharmat gomba is növekedésnek indult. Míg az egészséges hajtások centis nagyságot értek el, addig a fertőzött hajtások csak pár centiméteresek, leveleik köröm nagyságúak, és rajtuk fehér lisztes bevonat látható. A szőlővesszőkön áttelelt termőtestekről a fertőzés május második felében indul.

UNCINARIA necator americano

A kiszabaduló aszkospórák nagy tömegben jelennek meg és fertőznek. Így a szőlővirágzásig nagymértékben elszaporodva indul el a tömeges lisztharmatfertőzés.

kórokozó necator

A szőlő a virágzás vége felé válik a legnagyobb mértékben fogékonnyá a fertőzésre. Nyár folyamán az ivartalan fertőzési ciklus többször ismétlődik a fertőzés gyorsan terjedhet. A kezdeti tünetek csak nehezen észlelhetők. A szőlő lombozata gyakorlatilag az egész évben fogékony a betegséggel szemben.

Szürkepenész — Botryotinia fuckeliana, anamorf: Botrytis cinerea Korai tőkeelhalás vagy feketekórság ESCA — Stereum hirsutum; Phellinus punctatus; Botryosphaeria stevensii; Eutypa lata; Phomopsis viticola Fertőző leromlás — Grapevine fanleaf nepovirus Tünetek: A levelek deformálódnak, elveszítik a fajtára jellemző alakjukat. Az erek legyezőszerűen szétágaznak. A fürtök madárkásak, rajtuk sok apró bogyó fejlődik.

Bogyói viszont már hetes koruk után rezisztensek a lisztharmattal szemben. A fürtök veszélyeztetettsége kórokozó necator zsendülésig áll fenn, és ezen belül is a legkritikusabb a virágzás és a kötődés időszaka.

  1. A leghatékonyabb féreg gyógyszer az emberek számára
  2. Szarvasmarha parazita
  3. Szerkesztőség A szőlőlisztharmat a szőlő egyik legjelentősebb járványos betegsége.
  4. Állatgyógyászati készítmények parazitákhoz

A kórokozó egészen a vegetációs idő végéig fertőz. A sikeres védekezés alapja a szakszerű zöldmunka, a célzott bogyóvédelem és a hatékony szerkombináció.

Szőlő gyökértetű Kórokozó: Viteus vitifolii Kártétel: az amerikai szőlőfajtákon a levéllakó alakok levélgubacsot okoznak a növekvő leveleken. Az alanytelepen, termővesszők előállításakor okozza a legnagyobb kárt. Az európai szőlőfajtákon a a gyökérlakók gyökérkártétele nagyon súlyos lehet.

A vegetáció végén végzett kezelések csökkentik a kórokozó áttelelését. Kórokozó necator védekezést már néhány cm-es hajtásnagyságnál meg kell kezdeni kontakt készítményekkel kén. Közvetlenül virágzás előtt cm hajtáshossz a felszívódó vagy mélyhatású gombaölő szereket használjuk tebukonazol, penkonazol, azoxistrobin.

kórokozó necator