Féreg fejben. Megtermékenyítés tűszúrással


galandféreg tünetei kutyáknál

Támogass te is! Mikroszkopikus laposférgek, a vízben élő Macrostomum hystrix egyedei, amennyiben nem találnak társra, tűszerű nemzőszervüket a saját fejükbe fúrják, hogy megtermékenyüljenek — derítették ki svájci és német tudósok.

A Macrostomum hystrix egyedei átlátszó testű, alig 1 milliméteres vízi teremtmények. A parányi férgek hermafroditák, azaz egyaránt rendelkeznek női és hím szaporítószervekkel.

Alapesetben párzáskor kicserélik a spermiumokat, a partnerek tűszerű szaporítószervükkel kölcsönösen átszúrják egymás testmembránját és bejuttatják a hím ivarsejteket.

helminthal féreg gyógyszer

A továbbiakban féreg fejben spermiumok a belövellés helyétől a test középpontja felé vándorolnak. Partner nélkül sem okoz gondot a megtermékenyítés a férgeknek: a farok tájékán elhelyezkedő szaporítószervükkel képesek saját fejükbe belőni a hím ivarsejteket.

miért nem érzi az ember a szagát

A svájci és német kutatók Petri-csészékben tartva vizsgálták a Macrostomum hystrix egyedeinek viselkedését. Egyes férgeket magányra ítéltek, míg másokat kis csoportokban tartottak, majd bizonyos idő eltelte után a kutatók megvizsgálták, hogy mennyi spermium található az apró teremtmények testében.

tabletták mindenféle parazitához

A vizsgálat jelentős különbségekre világított rá. Azoknak a férgeknek a testében, amelyeket társaikkal együtt tartottak, lényegesen több féreg fejben találtak, ezek többsége a farokrészben volt.

állatorvosi gyógymód a parazitákról

A Macrostomum hystrix magányos egyedeinél nemcsak kevesebb hímivarsejtet fedeztek fel, hanem a spermiumok jelentős része a fejben volt.